company logo / HUNAJA

HUNAJATIETOA



Mitä hunaja on?

mehilaisiaHunaja on mehiläisten kasvien medestä keräämä ja valmistama luonnontuote, johon ei ole lisätty ja josta ei ole poistettu mitään aineita. Mehiläiset muokkaavat medestä hunajaa. Mesi ja mesikaste ovat kasvien solukkonestettä, joka sisältää sokereita, vettä sekä monia hivenaineita. Mehiläinen erittää meteen rauhaseritteitään, sylkinestettä ja entsyymejään. Invertaasientsyymi pilkkoo ruokosokerin rypäle- ja hedelmäsokereiksi. Muutoksen avulla meteen tulee korkeampi sokeripitoisuus. Näin mehiläiset pystyvät valmistamaan tavallista väkevämmän sokeriliuoksen, joka sisältää vettä vain n. 18 %.

Hunajan koostumukseen vaikuttavat kaikki ne mesikasvit, joista mehiläinen on kerännyt mettä tai siitepölyä. Hunajia on vaaleita ja tummia, kiderakenteessa on suuria vaihteluita ja makujen kirjo on suuri. Samankin mehiläispesän, samasta ympäristöstä kerätyn hunajan koostumus vaihtelee kesittäin sen mukaan missä rytmissä kukat kukkivat ja miten mehiläiset pääsevät suosiollisten lentosäitten siivittäminä lentämään kukkaniityille.


Hunajan koostumus

Hunaja ei ole aina samanlaista koostumukseltaan, vaan koostumus, väri, tuoksu ja maku voivat vaihdella hyvin paljon riippuen siitä, mitkä ovat hunajan meden alkuperäiskasveja. Mitä enemmän hunaja sisältää luontaisesti hedelmäsokeria (fruktoosi) sitä juoksevampi se on koostumukseltaan. Sen sijaan mitä enemmän hunaja sisältää rypälesokeria (glukoosi) sitä kiteytyneempää hunajasta tulee. Myös hunajan käyttäjillä on omat mieltymyksensä. Toisten mielestä vaalea, kiteytynyt, levitteenomainen hunaja on sitä oikeaa, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että hunajan kuuluu olla juoksevaa. Hunaja on kuitenkin aina aitoa hunajaa, kunhan siitä ei ole poistettu mitään eikä siihen ei ole lisätty mitään.


Hunajan ravintosisältö / 100 g:

  • energia 1382 kJ / 330 kcal 
  • valkuaisaineet 0,5 g
  • hiilihydraatit 80,8 g
  • B2-vitamiini 0,04 mg
  • niasiini 0,2 mg
  • B6-vitamiini 0,02 mg
  • pantoteenihappo 0,07 mg
  • C-vitamiini 4,0 mg
  • kalium 60,0 mg
  • kalsium 5,0 mg
  • magnesium 3 mg
  • fosfori 7,0 mg
  • rauta 0,5 mg
  • mangaani 0,37 mg
  • sinkki 0,1 mg
  • kromi 5,0 mg
  • fluori 8,0 mg
  • boori 0,72 mg

Hunaja
Suomen luonto luo puitteet ainutlaatuisille hunajalajeille

Suomalaisen mehiläistalouden valtteja ovat puhdas ja turmeltumaton luonto, mehiläishoitajien hyvä ammattitaito sekä tuotantovälineiden laadukkuus. Vaikka satokausi on täällä lyhyt, niin intensiivinen ja valoisa kesä mahdollistavat ainutlaatuisten hunajalajien tuottamisen. Pohjoinen karu luonto on järjestänyt kasvien kukkimisajat niin, että ne eivät mene pahasti päällekkäin. Siksi Suomessa on helpompi tuottaa lajihunajia kuin esimerkiksi Keski-ja Etelä-Euroopassa. Suomen luonto on lisäksi monipuolista ja alueelliset erot antavat myös oman lisävivahteensa. Suomessa tärkeimpiä hunajakasveja ovat maitohorsma, vadelma, valkoapila, rypsi, voikukka, mustikka, puolukka, kanerva, hilla, lehmus sekä monet puutarhakasvit ja viljelyskasvit kuten hunajakukka, tattari ja sinappi.
 

Tilaa Lappi-Hunajan uutiskirje

Voit voittaa 60 euron arvoisen hunajaisen tuotepaketin!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla uutuuksista, kampanjoista ja markkinatapahtumista.

Lue lisää arvonnasta
like us on facebook

LIKE US ON
FACEBOOK