Hunaja

Mitä hunaja on?

Hunaja ei ole aina samanlaista koostumukseltaan, vaan koostumus, väri, tuoksu ja maku voivat vaihdellaHunaja on mehiläisten kasvien medestä keräämä ja valmistama luonnontuote, johon ei ole lisätty ja josta ei ole poistettu mitään aineita. Mehiläiset muokkaavat medestä hunajaa. Mesi ja mesikaste ovat kasvien solukkonestettä, joka sisältää sokereita, vettä sekä monia hivenaineita. Mehiläinen erittää meteen rauhaseritteitään, sylkinestettä ja entsyymejään. Invertaasientsyymi pilkkoo ruokosokerin rypäle- ja hedelmäsokereiksi. Muutoksen avulla meteen tulee korkeampi sokeripitoisuus. Näin mehiläiset pystyvät valmistamaan tavallista väkevämmän sokeriliuoksen, joka sisältää vettä vain n. 18 %.

Hunajan koostumukseen vaikuttavat kaikki ne mesikasvit, joista mehiläinen on kerännyt mettä tai siitepölyä. Hunajia on vaaleita ja tummia, kiderakenteessa on suuria vaihteluita ja makujen kirjo on suuri. Samankin mehiläispesän, samasta ympäristöstä kerätyn hunajan koostumus vaihtelee kesittäin sen mukaan missä rytmissä kukat kukkivat ja miten mehiläiset pääsevät suosiollisten lentosäitten siivittäminä lentämään kukkaniityille.

Hunajan koostumus

Hunaja ei ole aina samanlaista koostumukseltaan, vaan koostumus, väri, tuoksu ja maku voivat vaihdella hyvin paljon riippuen siitä, mitkä ovat hunajan meden alkuperäiskasveja. Mitä enemmän hunaja sisältää luontaisesti hedelmäsokeria (fruktoosi) sitä juoksevampi se on koostumukseltaan. Sen sijaan mitä enemmän hunaja sisältää rypälesokeria (glukoosi) sitä kiteytyneempää hunajasta tulee.

Myös hunajan käyttäjillä on omat mieltymyksensä. Toisten mielestä vaalea, kiteytynyt, levitteenomainen hunaja on sitä oikeaa, kun taas toiset ovat sitä mieltä, että hunajan kuuluu olla juoksevaa. Hunaja on kuitenkin aina aitoa hunajaa, kunhan siitä ei ole poistettu mitään eikä siihen ei ole lisätty mitään.

Valikoimassamme on sekä kiinteitä että juoksevia hunajia, joten jokaisen makuun löytyy varmasti sopiva vaihtoehto.

Hunajaa voi käyttää maltillisemmin makeutuksessa ja hunaja aistitaan 1,3 kertaa makeammaksi kuin valkoinen sokeri.Tiesitkö hunajasta?

* Hunajaa voi käyttää maltillisemmin makeutuksessa ja hunaja aistitaan 1,3 kertaa makeammaksi kuin valkoinen sokeri.
* Teelusikallisessa hunajaa on hieman enemmän energiaa kuin teelusikallisessa sokeria.
* Hunaja sisältää hyödyllisiä vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita.
* Hunaja saattaa ajan myötä kiteytyä eli muuttua kiinteämmäksi massaksi. Tämä on luonnollinen prosessi eikä merkki huonontumisesta. Kristallisoitunut hunaja voidaan kuitenkin helposti palauttaa juoksevaksi esimerkiksi lämmittämällä sitä varovasti vesihauteessa.
* Hunajan maku ja väri vaihtelevat sen mukaan, millaisesta kukasta mehiläiset ovat mettä keränneet.

Hunajan ravintosisältö / 100 g:

Energia 1382 kJ / 330 kcal 

 • valkuaisaineet 0,5 g
 • hiilihydraatit 80,8 g
 • B2-vitamiini 0,04 mg
 • niasiini 0,2 mg
 • B6-vitamiini 0,02 mg
 • pantoteenihappo 0,07 mg
 • C-vitamiini 4,0 mg
 • kalium 60,0 mg
 • kalsium 5,0 mg
 • magnesium 3 mg
 • fosfori 7,0 mg
 • rauta 0,5 mg
 • mangaani 0,37 mg
 • sinkki 0,1 mg
 • kromi 5,0 mg
 • fluori 8,0 mg
 • boori 0,72 mg

Suomen luonto luo puitteet ainutlaatuisille hunajalajeille

Suomen luonto luo puitteet ainutlaatuisille hunajalajeille.Suomalaisen mehiläistalouden valtteja ovat puhdas ja turmeltumaton luonto, mehiläishoitajien hyvä ammattitaito sekä tuotantovälineiden laadukkuus. Vaikka satokausi on täällä lyhyt, niin intensiivinen ja valoisa kesä mahdollistavat ainutlaatuisten hunajalajien tuottamisen.

Pohjoinen karu luonto on järjestänyt kasvien kukkimisajat niin, että ne eivät mene pahasti päällekkäin. Siksi Suomessa on helpompi tuottaa lajihunajia kuin esimerkiksi Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Suomen luonto on lisäksi monipuolista ja alueelliset erot antavat myös oman lisävivahteensa. Suomessa tärkeimpiä hunajakasveja ovat maitohorsma, vadelma, valkoapila, rypsi, voikukka, mustikka, puolukka, kanerva, hilla, lehmus sekä monet puutarhakasvit ja viljelyskasvit kuten hunajakukka, tattari ja sinappi.

Meiltä löydät kattavan valikoiman laadukkaita luonnonhunajia eri kukista ja alueilta. Verkkokauppamme palvelee vuoden jokaisena päivänä.

Tilaa uutiskirje

Voit voittaa 93 euron hunajapaketin!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla uutuuksista, kampanjoista ja markkinatapahtumista. Uutiskirjeen voi peruuttaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Lue lisää