<-Takaisin ajankohtaisiin
17.08.2017 - Karhut himoitsevat Korpihunajaa

karhut ja hunajatOmituisen kylmästä kesästä huolimatta hunajaa on tullut. Suomen kesäsää on ollut vuosikymmeniin kylmin. Osassa Suomea ei ole ollut tänä vuonna yhtään hellepäivää, kun yleensä niitä on toistakymmentä. Sään lisäksi varsinkin Itä-Suomessa suurentuneet karhukannat ovat mehiläistarhaajalle melkoinen riski. Ilman sähköaitaa mehiläisten pito idässä on nykyään mahdotonta.

Tästä saimme hyvän esimerkin muutama viikko sitten Nurmeksessa Pohjois-Karjalassa. Yksi mehiläispesistä parveili ja se asettui lopulta keskelle suota, johon veimme mehiläisille pesälaatikon. Tulimme katsomaan pesää viikkoa myöhemmin, mutta pesää ei enää ollut, vaan karhu oli syönyt sen ja hajottanut kokonaan.

sahkoaita ja hunajat

Muilta mehiläistarhaajalta on tullut jo huolestuttavia viestejä siitä, etteivät sähköaidatkaan enää pidättele hunajanhimoisia karhuja. Suomen karhukannan on arvioitu olevan tällä hetkellä yli 2000 ja kasvua on vuosittain n. 10 prosenttia. Riistakameroiden käyttö on lisääntynyt, jotta mehiläistarhaajat pystyisivät saamaan reaaliaikaista tietoa karhujen liikkumisesta ja vahingoista. Siksi nykyään sähköpostiin voi tipahtaa myös karhuselfie.

Ilmastonmuutos on aiheuttanut selvästi nähtävän muutoksen myös Suomessa. Ennen talvet olivat runsaslumisia ja kylmiä ja kesät pääasiallisesti helteisiä. Nyt tilanne on päinvastoin. Talvi on leuto ja kesä viileä. Tämä on todella iso uhka hunajantuotannolle pohjolassa, jos kesä on jo muutenkin lyhyt. Onneksi näistä haasteista huolimatta, olemme sadonkorjuun aloittaneet ja hunajaa on tullut kohtuullisesti.

Tilaa uutiskirje

Voit voittaa 93 euron hunajapaketin!

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt ajan tasalla uutuuksista, kampanjoista ja markkinatapahtumista. Uutiskirjeen voi peruuttaa ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun.

Lue lisää